Здравейте,
имам едно неприятно и не комфортно тупане при смяна на скоростите. Усеща се там някъде по средата на таблото от долу.
Тупането е когато пускам рязко съединителя от трета към четвърта... втора - трета. Ако пускам плавно, няма тупане. (съединителят е нов) По кардана няма луфтове. Тампоните на двигателя изглеждат добре но колко са добре не се знае. Майстора се насочи към тампона на скоростната кутия. Доста мек му се струва и с леко натискане със щангата, скоростната кутия мърда доста.
Дали въпросният тампон е омекнал и проблема е от него? Някой сменял ли го е?
Благодаря!
Поздрави!
тампон на скоростна кутия?
Модератор: Lexus
- holyman
- Регистриран: 03 юли 2016
- Автомобил: IS 200 Kompressor
- Контакти:
Ако не е напукан - малко вероятно да е от него.
Аз бих погледнал дифа (макар че счупен такъв съм виждал само от ирландците, които са нечовеци). И, колкото и кофти да е, маховика. Ако той си е тръгнал, точно такова тупане може да има при по-рязък товар. Както и като върнеш газта и пак дадеш.
Аз бих погледнал дифа (макар че счупен такъв съм виждал само от ирландците, които са нечовеци). И, колкото и кофти да е, маховика. Ако той си е тръгнал, точно такова тупане може да има при по-рязък товар. Както и като върнеш газта и пак дадеш.
При смяната на съединителя майстора каза че маховика изглеждал доста добре... уж.
Май нямам друг избор освен да сменя тампона и да видим как ще е след това.
Май нямам друг избор освен да сменя тампона и да видим как ще е след това.
- Akima
- Регистриран: 15 септември 2015
- Автомобил: Друга марка
Щом маховик и ск.кутия са извън съмнение:
Проверка на карданен вал.
- тампон на скорости;
- тампон на редуктор;
- тампони на мост.
Проверка на карданен вал.
Тържеството на разума се състои в това да живееш в мир с тези,които нямат разум.
Да, днес ми обърнаха малко повече внимание и проблема е в тампоните на диференциала. В предната му част има два тампона които мърдат по един пръст и повече при превключване на скоростите. Казаха обаче че се сменят много сложно и ми предлагат да сложа метални планки, както на задния мост се слагат. Ще видя какво ще правя. Първо ще проверя цената им.
С тайна процедура и подходяща апаратура се сменят за два часа в полеви условия, стига да знаеш какво правиш.
Относно метални планки.... нямам думи. Не искам да обижда някой, но твоите "майстори" явно са от хората които гледат и не виждат. Нямаш си и на идея какви звуци ще ти чуе главата след тези планки.
Относно метални планки.... нямам думи. Не искам да обижда някой, но твоите "майстори" явно са от хората които гледат и не виждат. Нямаш си и на идея какви звуци ще ти чуе главата след тези планки.
Бе те са ми добри майсториите но явно ме щадят
). Казаха че е сложно, следователно скъпо и директно предложиха другия вариант.
Утре ще ходя да видим колко може да е скъпо. Иначе тампоните са 120 лв. двата при Лио.

Утре ще ходя да видим колко може да е скъпо. Иначе тампоните са 120 лв. двата при Лио.
Самоделния ми инструмент представлява дорници от дебелостенни тръби, планки, усилени шпилки, гайки и шайби.
*на снимката няма гайки, шайби и шпилките с правилната дължина, защото не оцеляха след една смяна на тампони
Единствено трябва да се свали диференциала, за да се открие място за работа.
Също така можеш да си позволиш да развиеш и двата задни болта на моста, за се провеси и освободи повече място за смяната на тампоните.
*на снимката няма гайки, шайби и шпилките с правилната дължина, защото не оцеляха след една смяна на тампони

Единствено трябва да се свали диференциала, за да се открие място за работа.
Също така можеш да си позволиш да развиеш и двата задни болта на моста, за се провеси и освободи повече място за смяната на тампоните.
Върни се в “Lexus IS200 / IS300 / SPORTCROSS - Gen 1”