Грешка с налягането на гумите

Модератор: Lexus

Arteglam
Регистриран: 16 юни 2024
Автомобил: IS 300h

Мнениеот Arteglam » 16 юни 2024, 19:53

Здравейте :) Купих си IS 300h 2018 г. Шофирахме с жената и светна лампичката на таблото за налягането в гумите. Слязохме на безиностанция. Действително едната гума беше леко спаднала. Напомпих я. Шофирахме известно време. Грешката не изчезва вече седмица. Пробвах да я ресетна многократно с копчето под волана. Или не работи или явно има някакъв проблем в системата. Тъй като ходих във връзка с имобилайзер на колата и ги помолих да ми направят компютърна диагностика. Казаха ми там, че не могат да изчистят грешката. Налягането в гумите си е ок, но не иска да ресетне системата. Предположиха, че вероятно на някой от датчиците му е паднала батерията и за това дава грешка. Карах си досега така. Колата по никакъв друг начин не е показала, че има проблем. Четох, че е често срещан проблем, защото системата е чувствителна. Въпросът ми е - Възможно ли е действително да е паднала батерията на някой от датчиците? Колата все пак е сравнително нова. До официалния сервиз ли да ходя за това нещо или мога просто да си посетя някой сервиз, в който се занимават с електроника. Трудно ли се отстранява този проблем, нужни ли са някакви специфични части и изисква ли майсторът да ремонтира Лексуси?

Потребителски аватар
Akima
Регистриран: 15 септември 2015
Автомобил: Друга марка

Мнениеот Akima » 17 юни 2024, 10:52

Най-често се подменя сензорът с нов такъв.
Рядко някой DIY-ер си играе и сменя батерията.
Тържеството на разума се състои в това да живееш в мир с тези,които нямат разум.

BLShark
Регистриран: 02 юли 2015
Автомобил: RX 450h

Мнениеот BLShark » 18 юни 2024, 14:07

Ако батерията ви е изтощена, няма да ви дава информация за налягането. След, като колата потегли, ако определено време не получи никаква информация от датчика ще ви се появи жълтата лампа на арматурното табло, указващо проблем в гумите.
Lexus RX450h Изображение

Arteglam

Мнениеот Arteglam » 19 юни 2024, 09:37

Тя лампата си свети вече втора седмица. Не иска да се ресетне. Утре ще отида при един приятел да я закачи да видим на него какво ще му покаже. Имал по-скъпичък софтуер. Да разберем къде е проблемът и да ме насочи вече към конкретен майстор. Поне да знаем, ако проблемът е в датчика, на коя гума е. Да знаем дали работата е за гумаджия (да се поръча и смени този датчик) или нещо по-сериозно за сервиз.

Потребителски аватар
Akima
Регистриран: 15 септември 2015
Автомобил: Друга марка

Мнениеот Akima » 19 юни 2024, 10:36

В зависимост от модела сензор - тъй като при IS300h са няколко вида, а няма написан VIN - 130-150 BGN трябва да ви стигнат за подмяна.
Ако сменяте само батерия - задължително ще ви трябва уред за точкови заварки.
Тържеството на разума се състои в това да живееш в мир с тези,които нямат разум.

Arteglam

Мнениеот Arteglam » 19 юни 2024, 19:28

Тази цялата работа за гумаджия ли е или за сервиз? То ако сензорът си работи защо да се сменя целият, а не се смени батерията. Струват ми се едни пари на вятъра. Все едно ако ми падне батерията на дистанционното да си купувам ново :)
Последна промяна от Arteglam на 21 юни 2024, 20:43, променено общо 1 път.

BLShark

Мнениеот BLShark » 19 юни 2024, 21:15

Отивате примерно на по-голям гумаджия(при мен това сработи в Примекс на Околовръстен път в гр.София) Там те имат уред, който го доближават до сензора на всяка една гума и разбират дали датчика излъчва данни и статуса на батерията им. При тях предлагат алтернативини, които са им програриуеми и могат да им се сетне номера на съществуващия, като по този начин се избегне закачане с компютър и пресетване с новия номер.
п.с. Аз си бях занесал мой си ОЕМ сензор
Lexus RX450h Изображение

Arteglam

Мнениеот Arteglam » 05 сеп 2024, 11:11

Да продължа темата. Оказа се, че просто нямам датчици в тези четири летни гуми. За това дава грешка. Явно датчиците са в зимните гуми (поне така се надявам. Ще разбера зимата). Стори ми се странно да имаш два комплекта гуми с джанти и да имаш датчици само в единия комплект. То се обезсмисля цялата работа, ако трябва да сваляш гуми и датчици и да ги местиш. Другата година мисля да си взема едни скъпи всесезонни гуми и да им сложа на тях датчиците и да приключа. И без това във Варна няма много сняг, а и няма и да тръгна в големи снегове да карам с тази ниската кола.

BLShark

Мнениеот BLShark » 09 сеп 2024, 12:45

Затова от лексъс са измислили в модулите да вкараш 8 броя датчици и посредством копче да му казвам коя двойка датчици да съблюдава. Това обаче е допълнителна екстра защото в моя модул няма място за 2ри комплект и всеки сезон влизам през Techstream и ги променям ръчно.
Lexus RX450h Изображение

Върни се в “Електроника”