Светване на стопове на RX 400h

Въпроси по експлоатация, информация, отзиви, препоръки.

Модератор: Lexus

lawclinic
Мнения: 8
Регистриран: 11 юли 2018
Репутация: 0
Автомобил: RX 400h 4WD

Светване на стопове на RX 400h

Мнениеот lawclinic » 07 юли 2021, 15:56

Здравейте,
От няколко месеца карам този страхотен джип RX 400h и имам един въпрос свързан със светването на стоп светлините при натискането на спирачката. Тъй като доколкото разбирам при по-леко натискане на педала на спирачката спирам/намалявам само с регенериращата спирачка, забелязах, че при това по-леко натискане не ми светват стоповете, а светват при малко по-силен натиск - предполагам като се задейства и традиционната спирачна система. Искам да попитам при всички ли е така или да търся някакъв проблем, тъй като много често намалявам и дори спирам до пълен стоп само с леко натиснат педал на спирачката (регенериращата спирачка), ако натисна малко по-силно спира още по-сериозно (с чисто нови дискове и накладки съм + рециклирани 4 апарата) и в повечето случаи при софийско градско като започна да спирам повече гледам в огледалото да не се натресе някой в мен отколкото напред !!!

Потребителски аватар
loxs
Мнения: 669
Регистриран: 10 януари 2017
Репутация: 252
Автомобил: Друга марка
Местоположение: Кипър

Светване на стопове на RX 400h

Мнениеот loxs » 07 юли 2021, 18:02

Хм, никога не съм си задавал този въпрос в такъв аспект, само съм ги проверявал дали изобщо светят като натисна спирачката при спряло състояние (да не е изгоряла някоя крушка). Даже не мога да си представя как да го дебна такова нещо в движение, как знаеш кога ти свети?

lawclinic
Мнения: 8
Регистриран: 11 юли 2018
Репутация: 0
Автомобил: RX 400h 4WD

Светване на стопове на RX 400h

Мнениеот lawclinic » 07 юли 2021, 19:18

Забелязах го вечер по третия стоп - виждам червеното отражение леко в огледалото и всъщност една вечер карайки в София гледах постоянно там и забелязах при какъв натиск на педала светва. Определено не е като на всички останали коли, които съм имал, а аз определено съм имал доста коли от всякакви марки, но това е първия ми хибрид. Иначе специално съм ги гледал всички диоди светят идеално. Нормалното светване на стоповете на всички коли се активира при изключително лек натиск на педала на спирачката, при който автомобила определено не спира, а си е още по инерция, но въпреки това вече може да сигнализираш на този зад теб, че си натиснал спирачките. А тук правя регенеративно спиране, което определено си е спиране и някой специалист, който не спазва дистанция (а в България такива да искаш) ще си влезе в джипката отзад без никакъв проблем. За това искам да разбера дали това е нормално за този хибриден модел и дали и при вас е така или да търся някакъв проблем при мен.

Потребителски аватар
loxs
Мнения: 669
Регистриран: 10 януари 2017
Репутация: 252
Автомобил: Друга марка
Местоположение: Кипър

Светване на стопове на RX 400h

Мнениеот loxs » 07 юли 2021, 21:38

Мда, това е идея, някоя нощ ще дебна и аз...

atana
Мнения: 170
Регистриран: 02 април 2019
Репутация: 33
Автомобил: RX 400h 4WD

Светване на стопове на RX 400h

Мнениеот atana » 10 юли 2021, 01:28

Не е повреда. Лекото натискане на педала за спиране съответства на забавянето чрез отпускане на педала за газта на нормалните автомобили. Светването на стоп, няма общо със стискането на дисковете. Кое как работи, се ориентираш по тихия свистящ звук от регенерирането. Има ситуации в които НЕ регенерира без да има общо с капацитета на батерията. При пълно спиране, До около 10км скорост се усеща, че регенерира. Усеща се, че изключва и стиска дисковете. Преди при мен това беше по-незабележимо, а сега като че ли се усеща отпускане от едното и сискане на другото.
Може би проблем ми се заформя. Но това е при намаляване при 10км скорост и пълно спиране.
Играл съм си с програматаTechstream да проверя дали графиката на дисплея със стрелкичките за тока са верни. Понеже има ситуации двигателя на място да работи и да се товари и да не зарежда. Обикновенно сутрин. Вярна е графиката със стрелкичките. .Едната логика е, че понякога студен не иска да пълни батерията. Вероятно екология. Но има и други редки такива ситуации и с топъл двигател, отделно от сгряване на парното, когато пак така работи.

dmdimitrov
Мнения: 357
Регистриран: 07 юни 2015
Репутация: 80
Автомобил: RX 450h
Местоположение: София

Светване на стопове на RX 400h

Мнениеот dmdimitrov » 11 юли 2021, 16:41

Аз пробвах при мен как е. Няма го описания проблем, при съвсем леко докосване на педала на спирачката - стоповете светват веднага, дори без да е започнало регенериране или спиране.
RX450h 2013

lawclinic
Мнения: 8
Регистриран: 11 юли 2018
Репутация: 0
Автомобил: RX 400h 4WD

Светване на стопове на RX 400h

Мнениеот lawclinic » 12 юли 2021, 12:46

Благодаря, колега Димитров. Бях сигурен, че не може и няма логика да е както при мен. Сега интересно къде да търся проблема? На този етап се сещам само за така наречения 'Switch brake light". Трябва да се намира някъде при педала на спирачката. На по-стари автомобили съм чувал, че се регулира. Ще проверя при Лекса каква е ситуацията и ще пиша.

Потребителски аватар
hzhelev
Мнения: 208
Регистриран: 10 ноември 2013
Репутация: 72
Автомобил: RX 450h
Местоположение: София

Светване на стопове на RX 400h

Мнениеот hzhelev » 14 юли 2021, 13:34

Аз това при мен го забелязох още на първата маневра назад. Пробвах настроя стоп машинката под педала. Контактната й част е на резба и може да се регулира. Уви, нямаше промяна. До ден днешен и не съм оправил това нещо, а просто натискам още малко спирачката, за да забележат зад мен.

Hintolarski
Мнения: 1
Регистриран: 03 април 2024
Репутация: 0
Автомобил: RX 400h 4WD

Светване на стопове на RX 400h

Мнениеот Hintolarski » 03 апр 2024, 01:06

lawclinic написа:Благодаря, колега Димитров. Бях сигурен, че не може и няма логика да е както при мен. Сега интересно къде да търся проблема? На този етап се сещам само за така наречения 'Switch brake light". Трябва да се намира някъде при педала на спирачката. На по-стари автомобили съм чувал, че се регулира. Ще проверя при Лекса каква е ситуацията и ще пиша.


Здравей, колега lawclinic!
Попаднах на тази тема, тъй като наблюдавам същото функциониране на стоповете и при мен- само при силно натискане на спирачката светват, но често в градски условия спирам основно с регенерацията и тогава те се задействат чак когато натисна спирачката силно на място (например на светофар).
Виждам че темата не е била активна известно време, но все пак реших да проверя дали и как си отстранил проблема. Предполагам стоп машинката над педала на спирачката подлежи на регулиране, но все още не съм лягал под таблото, за да проверя и евентуално да опитам да коригирам настройката му.
Благодаря предварително.


Върни се в “Lexus RX 350 / RX 400h / RX 450h”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Google [Bot] и 1 гост